Tennissers leven langer dan voetballers

Uit De Standaard van 1 december 2016

Hang die loopschoenen toch aan de haak. Want als u sport in de hoop op een langer leven, dan schaft u zich beter een tennis­racket aan.

Zo zou je de uitkomsten kunnen interpreteren van onderzoek aan de universiteiten van Oxford, Edinburgh en Sydney. Daaruit is gebleken dat mensen die racketsporten beoefenen (badminton, squash, tennis) doorgaans langer leven dan wie gaat zwemmen, ­fietsen, hardlopen of voetballen.

Om tot die conclusie te komen, legden de onderzoekers de sportieve voorkeuren van 80.000 Britse dertigplussers naast hun medische dossiers. Diegenen die aan tennis of vergelijkbare racketsporten deden, hadden het minst last van cardiovasculaire pro­blemen, rapporteren de wetenschappers in het British Journal of Sports Medicine. En over een periode van twaalf jaar overleden procentueel minder mensen uit deze groep dan onder beoefenaars van andere sporten. ‘Het gaat kennelijk niet om hoe vaak je sport,’ zegt teamleider Emmanuel Stamatakis in een persbericht, ‘maar eerder om welke sport je kiest.’

Elitesport

Hoe het komt dat tennissen en een lang leven samenhangen, ­weten de onderzoekers niet. Het is overigens lang niet zeker dat het vastgestelde verband oorzákelijk is. Het kan evengoed omgekeerd liggen: mogelijk kiezen mensen die lang en gezond leven, vaker voor tennis dan voor voetbal of een rondje joggen.

In dat geval hebben de onderzoekers mogelijk gewoon een klasseneffect vastgesteld, want van mensen uit hogere klassen is al langer bekend dat ze gezonder leven en ouder worden dan mensen uit lagere klassen. En in het standbewuste Groot-Brittannië zullen de upper classes eerder het raquet opnemen dan een balletje gaan trappen. Dus als u voor u dit artikel begon te lezen gelukkig was met uw loopschoenen: blijf dan vooral rennen.