Een rechtzetting over de nieuwe klassementen Dubbel sedert 5 november

Van onze medespeler Jp ontvingen wij onderstaande informatie over de nieuwe klassementsberekening voor 2019. Een hele boterham! Daarom verwijzen we via de links in deze mail naar de volledige uitleg op de site van Tennis Vlaanderen.

Waarom een nieuwe berekening voor klassementen?
Het is al vele jaren zo dat er enorm veel spe(e)l(st)ers in de laagste tornooireeksen spelen en er in de hogere reeksen weinig tot – in bepaalde reeksen – heel weinig spe(e)l(st)ers deelnemen. Dit betekende dat het soms onmogelijk werd om bijvoorbeeld een Heren 6 reeks af te werken door het enorme aantal deelnemers, terwijl een Heren 2 reeks in vele gevallen niet doorging. Daarnaast waren er ook spe(e)l(st)ers die niet wilden stijgen en zich naar het einde van het seizoen toe inschreven in enkele tornooien om zich te laten verliezen en zo minpunten te verzamelen om hetzelfde klassement te behouden. Dat blijvende gegeven was de reden om de scheefgetrokken piramide van klassementen opnieuw proberen recht te trekken. De herwerking gebeurde door specialisten op vlak van het tennisgebeuren in samenwerking met academici. Als basis werd de berekening van de ATP/WTA-ranking gebruikt, om zo terug te komen tot een symmetrische piramide.

Wat met het dubbelklassement?

De dubbelberekening blijft in 2018-2019 nog idem als vroeger, maar wel met volgende bijsturing: men kan voortaan, bij inactiviteit, ook vóór de leeftijd van 55 jaar zakken onder de 15 punten. Er wordt intussen gewerkt aan een hervorming van de dubbelklassementsberekening met de bedoeling deze toe te passen in seizoen 2020.
Kan men het nieuwe klassement vergelijken met de oude puntenwaarde?
Nee! Het is een logische reflex om de oude met de nieuwe klassementen te gaan vergelijken, maar de vergelijking klopt niet.

Daarom enkele voorbeelden om dit aan te tonen:
– Simon Bertrand: klassement begin seizoen 2017-2018 = C30/4, won 25 van 37 gespeelde matchen en verzamelde 1030 punten, werd C30/3 volgens de oude berekening = 15 punten, werd nu 40 punten.
– Dirk Sterkens: klassement begin seizoen 2017-2018 = C30/3, won 5 van 14 gespeelde matchen en verzamelde 20 punten, werd C30/3 volgens de oude berekening = 15 punten, werd nu 30 punten.
Ikzelf: klassement begin seizoen 2017-2018 = C30/3, won 4 van 4 gespeelde matchen en verzamelde 300 punten, werd C30/3 volgens de oude berekening = 15 punten, werd nu 30 punten.

Deze voorbeelden tonen duidelijk aan dat oude klassementen vergelijken met nieuwe klassementen niet correct is. Het is als het ware appelen met peren vergelijken. Normaal gezien zal er pas na enkele jaren een duidelijke vergelijking mogelijk zijn, wanneer de oude klassementen vergeten zijn.

Uw reporter: Bijgevolg onthouden we dit voor onze competitie:

Dit houdt in dat voor het berekenen van de sterkte van onze ploegen we ons moeten baseren op de klassement van voor 5 november (m.a.w. de eerste tabel die we gepubliceerd hebben, zie hieronder). Dit is dus een terecht opmerking van JP.

Klassement totaal

Meer info vindt u terug via onderstaande links:

www.tennisvlaanderen.be/klassementen

www.tennisvlaanderen.be/klassementen-faq

Met onze dank aan JP!