Interieurarchitect tekent zijn geliefde stad: “Roeselare heeft zoveel mooie gevels”

De appel valt niet ver van de boom … Kap Steven heeft de genen van zijn vader geërfd.

Interieurarchitect op rust André Vandecandelaere (70) tekende meer dan 30 Roeselaarse gevels. Een project waar hij zeer trots is. Met de tekeningen wil hij graag een tentoonstelling organiseren.

André Vandecandelaere is geboren en getogen in de Spanjestraat in de Roeselaarse wijk Krottegem. Naar eigen zeggen is hij opgegroeid met de geur van de brouwerij Rodenbach naast de deur. Als interieurarchitect was hij ook betrokken bij de renovatie van heel wat handelszaken in de stad.

Nu hij van de rust kan genieten, besloot hij zijn tekenkunsten te gebruiken voor een mooi project. Hij tekende meer dan 30 bekende gevels, van het stadhuis, het voormalig Arsenaal tot zelfs de voormalige feestzaal De Beurs aan het station.

Gelateria

De inspiratie haalde hij vorig jaar in Italië. Op familiebezoek in Bologna bezocht hij een gelateria waar een tekening van een gevel aan de muur hing. “Het beeld bleef op mijn netvlies gebrand”, zegt André. “Thuis heb ik die tekening dan nagemaakt. Zo kwam ik op het idee om dit ook met mijn eigen stad te doen. Roeselare telt zoveel mooie gevels met leuke details. De reacties op de eerste tekeningen die ik maakte, waren zeer lovend. Dat gaf me de moed om te blijven doordoen.”

Nu is voor André zijn project afgewerkt, want het straatbeeld van andere steden boeit hem niet. “Het is voor mij een eer om mijn geliefde Roeselare in beeld te brengen. Ik heb altijd een groot hart voor onze stad gehad. Voor mij is dat dan ook de kers op de taart van mijn leven.” (Lees verder onder de tekening)

Interieurarchitect tekent zijn geliefde stad: “Roeselare heeft zoveel mooie gevels”
De typische tekenstijl brengt de gevels tot leven. FOTO: SBR

Met zijn tekeningen wil hij in een pand in de Spanjestraat, waar hij opgegroeid is, graag een tentoonstelling organiseren. Alle werken samen zouden zo een mooi overzicht van het stadscentrum maken. Maar eerst wacht hij nog even af hoe de situatie rond Covid-19 evolueert.